Αμοργός Κυκλάδες

Amorgion Hotel – Κατάπολα

Η Αμοργός, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, με το μακρόστενο σχήμα της μοιάζει να προστατεύει τις ανατολικές Μικρές Κυκλάδες. Περήφανη, στέκει στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου Πελάγους αποτελώντας το σταυροδρόμι όπου ο Βοριάς συναντά το Νότο. Είναι η “έξοδος” των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προς τα Μικρασιατικά παράλια.

Η Αμοργός, το νησί με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την ιδιαίτερα άγρια ομορφιά, το νησί του απέραντου γαλάζιου, δεν μπορεί παρά να προκαλεί δέος στα μάτια του επισκέπτη.

Όταν το πλοίο της γραμμής πλησιάζει στο νησί, η ατμόσφαιρα αλλάζει. Ο ορεινός κορμός της και ο βαθύς θαλάσσιος διαμελισμός της δημιουργούν απότομες ακτές στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά κυριαρχεί η αρμονία, καθώς τα όρη καταλήγουν ομαλά δημιουργώντας ήρεμες μικρές χερσονήσους με αμμώδεις όρμους ανάμεσα τους.

Η Αμοργός είναι το νησί των αντιθέσεων. Οι απότομες εναλλαγές του τοπίου συνεπαίρνουν τον επισκέπτη γεννώντας μέσα του πλήθος ευχάριστων αλλά και έντονων συναισθημάτων.

Στην Αμοργό θα γευτείτε την φιλοξενία του ελληνικού λαού. Οι κάτοικοι της δοκιμάσθηκαν για πολλά χρόνια, καθώς είχε χαρακτηρισθεί σκόπιμα “νησί της άγονης γραμμής”. Στερήθηκαν την επικοινωνία και τώρα (που το νησί αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς) οι Αμοργιανοί απλόχερα χαρίζουν αξέχαστες στιγμές σε όσους την επιλέγουν. Οι Αμοργιανοί είναι άνθρωποι καλοί, φιλότιμοι που όμως, παρά την τουριστική αύξηση των τελευταίων ετών έχουν παραμείνει αγνοί και πιστοί στα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Το νησί με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και τον αλώβητο από το πέρασμα των χρόνων παραδοσιακό χαρακτήρα του θα σας εντυπωσιάσει. Είναι το νησί όπου το παλιό συναντά το νέο κι αρμονικά συμπορεύονται χωρίς το ένα να αλλοιώνει το άλλο. Είναι το νησί όπου ο ανθρώπινος παράγοντας επεμβαίνει τόσο ώστε να μην παραβιάζει την φυσική άγρια ομορφιά του. Η Αμοργός είναι το νησί της αρμονίας, της ηρεμίας της ξεγνοιασιάς και της διασκέδασης.

(Αμοργιανή μαντινάδα)

Αμοργιανό ’ναι το νερό,
Αμοργιανή κι η βρύση,
Αμοργιανή κι η κοπελιά,
που πάει να γεμίσει.
Αμοργιανό μου πέραμα
Έχε καλό ξημέρωμα

Χωριά - Λιμάνια

Κατάπολα

Τα Κατάπολα είναι το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού. Αποτελείται από 3 οικισμούς: το Ξυλοκερατίδι, το Ραχίδι, και τα Κατάπολαεκεί που βρίσκεται η κεντρική προβλήτα.

To μήκος του λιμανιού από τον κάβο του Φαναριού μέχρι το Πέταλο της Άμμου είναι περίπου ένα ναυτικό μίλι (1852μ.) και είναι το καλύτερο φυσικό λιμάνι μέσα στις Κυκλάδες, στο οποίο, όταν είναι φουρτούνα, έρχονται να αράξουν όλα τα πλοία που βρίσκονται στο ΝΑ Αιγαίο. Οι ιστορικοί λένε πως ίσως αυτή είναι η αιτία της μεγάλης πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού που ξεκινά από την εποχή του Χαλκού, όπως φαίνεται από την έρευνα της αρχαιολόγου-καθηγήτριας Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Λίλας Μαραγκού,αλλά και από γραπτά παλιών

Χώρα

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Αμοργού, κτισμένη στη ΝΑ πλευρά του όρους του Προφήτη Ηλία ανάμεσα σε άλλους μικρότερους λόφους.. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχοντιά της, την όμορφη και σπάνια αρχιτεκτονική της, τις πολλές εκκλησίες και τον φύλακα φρουρό της από τα παλιά εκείνα χρόνια, το Κάστρο και τους όμορφους ανεμόμυλους. Την τοποθεσία αυτή είχαν διαλέξει τότε οι κάτοικοι της Αμοργού για να μη φαίνεται το χωριό από την θάλασσα και να προλαβαίνουν να κρύβονται, όταν έρχονταν οι πειρατές στο νησί..

Αιγιάλη

Το λιμάνι της Αιγιάλης, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αμοργού είναι ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού που προσεγγίζουν τα πλοία, Από μακριά φαίνονται τα τέσσερα χωριά της: αριστερά τα Θολάρια,στο κέντρο η Λαγκάδα, δεξιά ο Ποταμός και στην παραλία ο Όρμος.

Ο Όρμος είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αιγιάλης και είναι το νεότερο της περιοχής αφού παλαιότερα τα χωριά κτίζονταν μακριά από τη θάλασσα εξαιτίας των πειρατών.

Ο Ποταμός βρίσκεται Νότια του Όρμου και είναι το χωριό που έχει την ωραιότερη θέα στην περιοχή της Αιγιάλης.

Η Λαγκάδα, η οποία απέχει τέσσερα χιλιόμετρα, πέντε λεπτά με μεταφορικό μέσο, από τον Όρμο..

Το τέταρτο χωριό της περιοχής, τα Θολάρια,βρίσκεται στην ΒΔ πλευρά της και είναι κοντά στη Βίγλα, στην αρχαία Αιγιάλη. Η απόσταση του από τον Όρμο είναι 3,5 χιλιόμετρα, δηλαδή τέσσερα λεπτά περίπου με αμάξι.

Κάτω Μεριά

Πρώτος οικισμός που συναντάμε στην περιήγηση μας αυτή, είναι το Καμάρι . Δεύτερο το Βρούτση Προχωρώντας συναντάμε το χωριό Αρκεσίνη, . Η Αρκεσίνη ήταν μια απ’ τις τρεις αρχαιότερες πόλεις της Αμοργού. Συνεχίζοντας το δρόμο μας φτάνουμε στην Κωλοφάνα Τελικά φτάνουμε στην Αγία Παρασκευή. Εδώ ο τόπος είναι ιερός για όλους τους κατοίκους της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων. Κάθε χρόνο στη χάρη της γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Προσφέρεται το περίφημο πατατάτο φαγητό, (περίπου 2000 άτομα που φθάνουν για να τιμήσουν τη χάρη της).

Παραλίες

Παραλίες της Αιγιάλης: Παραλία Όρμου, Παραλία Λευρωσού, Ψιλή Άμμος, Χόχλακας, Άγιος Παύλος, Νικουριά, Μικρή Βλυχάδα, Χάλαρα.

Παραλίες της Χώρας: Αγ. Αννα, Καμπί.

Παραλίες των Καταπόλων: Μαλτέζι, Άγιος Παντελεήμων, Πλάκες, Τρεις Ιεράρχες, Γλυφάδα, Κάτω Ακρωτήρι, Παναγία Αγ. Ιωάννης, Αγ. Ανάργυροι, Φοινικιές , Τυροκόμου, Αγ.Σαράντα.

Παραλίες της Κάτω Μεριάς: Μούρου, Γραμβούσα, Καλοταρίτισσα, Παραδείσια, Κάτω Κάμπος, Αμμούδι.

Αξιοθέατα

Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Αμοργό είναι:

  • Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισας  (Χώρα)
  • Μύλοι Χώρας
  • Κάστρο Χώρας
  • Αρχαία Μινώα  (Κατάπολα)
  • Ναυάγιο  (Κάτω Μεριά)
  • Πύργος Αγ.Τριάδας  (Κάτω Μεριά)
  • Βίγλα ή Αρχαία Αιγιάλη  (Αιγιάλη)
  • Μεταλλείο  (Αιγιάλη)

Μοναστήρι

CAR RENTAL BY AMORGION HOTEL

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟ

Χαρίστε στον εαυτό σας και σε αυτούς που αγαπάτε μια μοναδική κρουαζιέρα στο νησί της Αμοργού.

Για να μάθετε τις κρυφές ομορφιές του νησιού μας, για να δείτε και να απολαύσετε τις καλύτερες παραλίες του νησιού, που μόνο με σκάφος μπορείτε να πάτε. Για να φωτογραφήσετε το στολίδι του νησιού μας, το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας από την θάλασσα, όπου φαίνεται όλο το μεγαλείο του σαν άσπρο περιστέρι στα απότομα βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα. Για να δείτε και να φωτογραφηθείτε με τον πετρωμένο πειρατή και να κολυμπήσετε στην ωραιότερη και καλύτερη παραλία του νησιού μας, τα Χάλαρα, που μόνο με σκάφος μπορείτε να την επισκεφθείτε. Για να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε όλη την άγρια πλευρά της Αμοργού, με τα απότομα βράχια, τις παραλίες και τις μοναδικές σπηλιές.

Χαρίστε, λοιπόν, στον εαυτό σας και σ’αυτούς που αγαπάτε μια κρουαζιέρα που θα σας μείνει αξέχαστη.